Prawidłowy sposób odżywiania zmniejsza ryzyko nowotworu
- Na czym polega zdrowe odżywianie?
- Zamiast napojów słodzonych pij wodę
- Które mięsa zaliczamy do czerwonych?
Nie wszyscy zdają sobie sprawę jak duży wpływ na rozwój nowotworów ma sposób w jaki się odżywiamy.
Powinniśmy spożywać dużo produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców, roślin strączkowych, a należy unikać napojów słodzonych, przetworzonego mięsa i za wszelką cenę ograniczać spożywanie produktów o dużej zawartości cukru lub tłuszczu. Warto pamiętać również o spożywaniu niewielkiej ilości mięsa czerwonego oraz żywności mocno solonej.
- Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
- Unikaj nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczne, aby uniknąć raka
Na czym polega zdrowe odżywianie?
Od tego jakie produkty oraz potrawy spożywamy zależy czy będziemy narażeni na zachorowanie na raka, a także jaka będzie masa naszego ciała – czy będziemy mieli prawidłową wagę czy nadwagę. Badania wykazują, że osoby spożywające duże ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych oraz ograniczających do minimum czerwonego, przetworzonego mięsa i soli są zdecydowanie mniej narażone na raka piersi czy jelita grubego.
- Nowotwór płuc to głównie wynik palenia papierosów
- Rak płuca i palenie papierosów – dlaczego warto rzucić palenie?
Spożywane przez nas produkty zawierają tysiące składników, które mogą przyczynić się do rozwoju procesu nowotworowego. Dlatego nie można określić jaki składnik dokładnie w danym produkcie nam szkodzi. Na rozwój choroby ma wpływ przede wszystkim sposób w jaki łączymy dane pokarmy, a nawet pora dnia w jakiej spożywamy posiłek.

Prawidłowy sposób odżywiania polega na spożywaniu zbilansowanych posiłków, które powinny być źródłem niezbędnych składników odżywczych oraz mikroelementów, jakich organizm potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować.
Powinniśmy jeść przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, a więc owoce i warzywa – nawet kilka razy dziennie. Produkty bogate w białko, a więc: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca. Dobrym uzupełnieniem diety są orzechy i nasiona, np. słonecznika, które dostarczają zdrowego tłuszczu i mikroelementów.
- Omijanie pułapek umysłu podczas rzucania palenia
- Zadbaj, aby bliscy nie palili biernie i pamiętaj o szczepieniach ochronnych
Bardzo zdrowe są ryby, o których nie należy zapominać. Warte uwagi jest również pełnoziarniste pieczywo oraz makaron. Pełnoziarniste oznacza, ze powstało z mąki niepozbawionej zewnętrznych warstw ziarna, przez co takie pieczywo jest bogate w błonnik i nie sprawia, że gwałtownie skacze poziom cukru we krwi. Błonnik jest ważnym czynnikiem w procesie przemiany materii.
Zamiast napojów słodzonych pij wodę
Pokarmy mocno słodzone mogą przyczyniać się do powstawania procesu nowotworowego, ponieważ zwiększają produkcję insuliny. Cukier mocno zakwasza organizm. Naukowcy dowiedli, że picie słodzonych napojów może przyczynić się do zachorowania na raka trzustki.
Które mięsa zaliczamy do czerwonych?
Mięso zwierząt hodowlanych oprócz drobiu jest mięsem czerwonym. Tak więc należą do tej grupy: wołowina, wieprzowina czy baranina. Spożywanie dużych ilości mięsa czerwonego może przyczynić się do powstania raka jelita grubego. Niezdrowe są również mięsne produkty przetworzone, np. wędzone, suszone czy z dodatkiem środków konserwujących – kiełbasa, salami, bekon, szynka, itp..
Pamiętaj, czytaj jaki jest skład produktu. Należy unikać przetworów zawierających dużo konserwantów (najczęściej zaczynające się od litery E), polepszaczy smaku, sztucznych barwników czy aromatów. Jeżeli sól lub cukier jest pierwszą pozycją w składzie, to oznacza, że ich zawartość jest wysoka w danym produkcie. Ograniczaj spożywanie takich produktów, aby uniknąć raka.